Pelhřimov - křest České knihy rekordů

Jiří Korn, Dominik Halamka a Jakub Jelínek držiteli poolbilliardových rekordů

fotofrafie k článku

Pelhřimovská agentura Dobrý Den a její dva čelní představitelé Martin Marek a Josef Vaněk jsou dvě duše, které měly vše na svědomí. Mají na svědomí spousty uskutečněných pokusů, ať již rekordních nebo nepodařených. Kolik jich bylo to asi nikdo nikdy nespočítá. K tomu se musí připočíst i Pelhřimovská oslava rekordů, která se koná každoročně v půlce měsíce června. A jaké by to byly rekordy, kdyby u toho nebyl kulečník. 20.září 1998 vznikl první rekordní kulečníkový pokus pro Českou televizi, byl natočen souboj třech ČS hráčů, Honzy Janaty, Tomáše Kvapila a Dominika Halamky v speed poolu, neboli rychlovce. Do knihy rekordů se zapsal Dominik Halamka časem 1.04.04. Ve dnech 1.-4.října 1998 přišel další pokus, tentokráte hráči Jiří Volný, Jiří Dunička a Michal Mecner hráli nepřetržitě pool 75 hodin. Třetí rekord pokořil Jiří Korn 5.května 2002, když odehrál za šest hodin 75 tříbodových zápasů, z toho 53 zápasů vyhrál, odehrál 225 her 9 ball, nachodil 5328 metrů a odehrál 994 koulí do děr. 14.června 2003 byl uspořádán křest čerstvě vytištěné knihy rekordů. Na pelhřimovském náměstí vyrostla kulečníková aréna pod stanem , kde se skvěl profesionální poolový stůl firmy HELTA Profi Pride. 14.června 2003 padaly různé rekordy. 14.června 2003 padlo na pelhřimovském náměstí i pět kulečníkových rekordů. Vy, kteří čtete tento článek, ovládáte trochu pool: " Považujete-li tyto rekordy za lehce dosažitelné, není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet, zde je jejich přehled!"

Pelhřimov 14.června 2003 - 10.30 hod.
Hodinovka Jiřího Korna

Základem rekordu byla informace o hodinovém hraní Steve Rosse. Ten prý zahrál za jednu hodinu 285 koulí do děr. Tečka, nic víc, nic míň. Bylo potřeba dodat pokusu pravidla a tady tedy jsou:
Hráč rozstřeluje a po zastavení bílé koule se hraje koule do díry. Stejná pravidla jako u Speedpoolu-rychlovky. Po dohrání trojúhelníku se staví bílá koule do rozstřelového pole a maximálně dva spoluhráči mu staví trojúhelník. Čas však běží bez přerušení. Dva stavěči koulí jsou tedy součástí pokusu. Jedině v případě návštěvy WC by se pokus přerušil a čas zastavil. To jsou tedy pravidla.

Jirka Korn si nakřídoval tágo a před očima zhruba 200 přímých diváků a dalších 3000 diváků, kteří mohli jeho hru sledovat na obří obrazovce začal s pokusem o rekord. Pokus sledoval rozhodčí a svou přítomností dohlížel na jeho právoplatnost. Dominik Halamka a Jakub Jelínek se starali o rychlé a správné postavení koulí. Všichni, kdo kulečník hrají, vědí, že to je velmi důležité, koule musí být dobře uspané, aby se rozeběhly po stole. Jiří Korn začal pokus, rozstřelil a prvních patnáct koulí dohrává za 2,5 minuty. S postupem ubíhajících minut se rychlost hry zvyšovala. Ve 26. minutě Jirka dohrává 180 kouli, ve 30. minutě 210 kouli. Rekord Steve Rosseho 285 koulí, překonává za 40,45 minut. Díky perfektnímu nazvučení se o překonání rekordu dozvídají všichni na náměstí a odpovědí je velký aplaus. Jirka se však nezastavuje, hraje dál a v 50. minutě padá do díry 360 koule. Každých patnáct koulí je hlášeno a na náměstí je výkon oceněn bouřlivým aplausem. V 58. minutě má Jirka zahráno 420 koulí a tím plní největší tip jednoho diváka. Za dvě poslední minuty zahrává ještě 14 koulí a rekord, který je na počítadle je 434 koulí zahraných za jednu hodinu! Gratulujeme, jeho výkon je umocněn tím, že Jirka hrál průměrně 7,23 koule za minutu. Patnáct koulí, tedy rychlovkářské pokusy zahrával v průměru za 2.07 minuty. Při kvalifikacích na MR v rychlovce je časový limit na jeden pokus právě dvě minuty! Mnohdy jej hráči nezahrají, Jiří Korn předvedl vynikající výkon a udržel svou výkonnost po celou hodinu na vysoké úrovni. Po skončení pokusu mu aplaudovalo celé náměstí. Musel však náměstí opustit, hrál v dresu kóde A a pokus dokončil totálně propocený! Gratulujeme!

rekord zní:
Jiří Korn zahrál za jednu hodinu 434 koulí do děr podle pravidel Speedpoolu- rychlovky. Součástí pokusu byli i Dominik Halamka a Jakub Jelínek. Hráno na stole o velikosti 9 ft Profi Pride firmy Helta.

Pelhřimov 14.června 2003 - 14.00 hod.
Skok vysoký s bílou kulečníkovou koulí od mantinelu přes laťku O rekord se v přímém závodě pokoušeli Jiří Korn, Dominik Halamka a Jakub Jelínek. Základem myšlenky na rekordní pokus se stal hit minulé soutěžní sezóny. V pouzdru na tágo skoro všech závodních hráčů se nachází speciální jumpové tágo. Díky tvrdosti špice a kůže se dokážou přeskočit neuvěřitelné vzdálenosti a dát nečekané, zabasované koule. Byl vytvořen skokanský stojan, hráči si nakřídovali tága a soutěž mohla začít. Hráči začali na výšce 10 cm. To zvládli všichni tři bez problémů na první pokus. Nebyl problém ani na výšce 11, 13, 16 cm. Vše skákali na první pokus. Jiří Korn se se soutěží rozloučil na výšce 18 cm. Zde mu nestačily ani tři pokusy. Jakub Jelínek přeskočil 18 cm, ale 20 cm nepřekonal. V soutěži zůstal Dominik Halamka. Postupně přeskakuje 22, 25, 27, 31, 33 a 35 cm. Obrovský aplaus doprovází každý dobrý pokus. Ani Dominik však nepřeskočil laťku ve výšce 37 cm. Jeho výkon se zapisuje do knihy rekordů.

rekord zní:
Dominik Halamka přeskočil na poolbilliardovém stole, za pomoci kulečníkového tága bílou koulí laťku ve výšce 35 cm. Hráno na stole o velikosti 9 ft Profi Pride firmy Helta.

Pelhřimov 14.června 2003 - 15.00 hod.
Pokus o nejdelší tahák (spodní faleš) s bílou kulečníkovou koulí od prostřední díry na krátký mantinel O rekord se v přímém závodě pokoušeli Dominik Halamka a Jakub Jelínek. Barevná koule byla umístěna na druhém diamantu u dlouhého mantinelu, bílá koule u prostřední díry. K zadnímu mantinelu byla vzdálenost 127 cm, pak se bílá koule vracela do pole. Vzdálenost, kterou urazila se opět měřila. Při jedné z prvních rychlovek v roce 1997 se soutěžilo i v taháku. Odtud tedy nápad pokusit se o oficiálně změřený výkon. Každý hráč měl šest pokusů. Střídali se po dvou pokusech. Dominik zatáhl hned v prvním pokusu na vzdálenost 289 cm a dlouho to byl nejdelší pokus. Jakub v pátém pokusu zatahuje bílou kouli do vzdálenosti 252 cm. Dominik však stanovuje pátým pokusem rekord na 321 cm. (c)estým pokusem zatahuje bílou kouli na rekordních 347 cm. Sám jsem zažil, jak hráči při této soutěži zatáhli o nějakého půl metru dál, ale zde hovoří podmínky. Hrálo se na sukně Europol. O větší nebo naopak menší vzdálenosti rozhoduje použité plátno.

rekord zní:
Dominik Halamka zahrál na poolbilliardovém stole bílou kouli spodní falší a dosáhl vzdálenosti 347 cm. Bílá koule byla ve vzdálenosti 127 cm od mantinelu, barevná na druhém diamantu. Hráno na stole o velikosti 9 ft Profi Pride firmy Helta.

Pelhřimov 14.června 2003 - 16.00 hod.
Pokus o nejdelší náběh (horní faleš) s bílou kulečníkovou koulí od prostřední díry na krátký mantinel O rekord se v přímém závodě pokoušeli Dominik Halamka a Jakub Jelínek. Tento pokus o rekord byl úplnou novinkou. Bílá a barevná koule byli ve stejné vzdálenosti jako při taháku. Jen měřená základní vzdálenost byla 63.5 cm od krátkého mantinelu, tam byla umístěna barevná koule.

Opět hráči měli šest pokusů a opět se střídali po dvou pokusech. Vedení se ujal Dominik, zahrál první náběh 311 cm a druhý dokonce 333.5 cm. Jakub měl smůlu, buďto koule v přemíře snahy opustila stůl, nebo spadla do díry. Pak ale přišla jeho chvíle, náběh vyšel ve čtvrtém pokusu tak jak měl a rozhodčí mohli konstatovat dosažení rekordu v délce 361.5 cm! Dominik se marně pokoušel vybojovat i tento rekord, ale tentokrát na Jakuba neměl.

rekord zní:
Jakub Jelínek zahrál na poolbilliardovém stole bílou kouli horní falší a dosáhl vzdálenosti 361.5 cm. Bílá koule byla ve vzdálenosti 63.5 cm od mantinelu, barevná na druhém diamantu. Hráno na stole o velikosti 9 ft Profi Pride firmy Helta.

Pelhřimov 14.června 2003 - 16.00 hod.
Pokus o nejrychlejší zahrání 16 koulí do děr. Koule jsou postaveny na rozstřelové čáře a hrají se přímo do děr na vzdálenější straně stolu. O rekord se v přímém závodě pokoušeli Dominik Halamka a Jakub Jelínek. Tento pokus vznikl tak, že všichni začínající hráči poolbilliardu by měli zvládnout tento základní strk. Tím jsou vlastně uvedeni do kulečníkové abecedy. Zkušení hráči typu Halamky a Jelínka by neměli mít žádný problém zahrát tyto koule do děr, ale?

Opět střídání po dvou pokusech, opět celkově šest pokusů. Jakub Jelínek začal jako první. Jedna koule za druhou padala do děr, ale sedmá koule se vyklepala a tak pokus skončil. Jakub měl smůlu, při každém pokusu, který hrál na hranici možností, došlo k vyklepání jedné z koulí. V celkovém součtu neměl ani jeden pokus platný. Dominik začal opatrněji a hned prvním platným pokusem zahrává čas 23,05 sekundy, druhým pokusem vylepšuje čas na 18,95 s. Protože jde o rychlostní soutěž, jsou pokusy velmi atraktivní a spousta diváků okolo vytvořila vynikající atmosféru. Dominik se vypíná ve třetím pokusu k dalšímu zlepšení a zahrává čas 14,70 s. Zdá se, že se už nedá zahrát rychleji, ale to se zdá pouze všem okolo. Dominik byl proti a v pátém pokusu zahrává vynikajících 12.89 sekundy. Protože poslední šestý pokus hrál na hranici možného rizika, vyklepal čtvrtou kouli a byl konec pokusů. Dominik potřeboval na zahrání 16 koulí do děr 12.89 sekundy, což je na jednu kouli 0.8 sekundy!!!

rekord zní:
Dominik Halamka zahrál na poolbilliardovém stole šestnáct koulí z rozstřelové čáry do vzdálených krajních děr za 12.89 sekundy. Hráno na stole o velikosti 9 ft Profi Pride firmy Helta.

Pelhřimov nebyl jenom o kulečníku

Na pelhřimovském náměstí se nehrál jenom kulečník. Celá letošní slavnost se nesla v duchu křtu prvního vydání České knihy rekordů. A aby to nebyl ledajaký křest, sjelo se přes 110 rekordmanů z celé České republiky. Vznikl tak další rekord, nejvíce rekordmanů v jeden den na jednom místě! Hlavní pořadatel Pepíno Vaněk se pořádně zapotil. V moderování se střídal, ale vše ještě zařizoval a organizoval. Klobouk dolů před tak precizní prací. Návštěvníci mohli vidět sedmdesátiletého muže, jak bez přírazu vyšplhá po laně do výšky 8 metrů za vynikajících 15 vteřin!!! Při cestě nazpátek zdravil diváky, držel se pouze jednou rukou a vyváděl na laně psí kusy. K večeru byl k vidění opravdu kuriózní křest knihy rekordů. František Hadaš, mistr republiky v lukostřelbě se nechal na vysokozdvižné plošině zvednout do výšky 10 metrů a nad hlavami diváků prostřelil plechovku s Budějovickým Budvarem, pod kterou byla umístěná kniha rekordů. Střílel na vzdálenost okolo 30 metrů. Dalším rekordmanem byl muž, Petr Fiedor, plivající oheň. Ten překonával výšku 3 metry. Mezi dvěma žebříky byla natažena niť a Petr si stoupl pod ní. Pak sršel a plival oheň tak dlouho, dokud niť nepřepálil. Nakonec byl nový rekord zaznamenán na výšce přes pět metrů. V půl deváté večer vystoupil Jiří Korn se svou kulečníkovou exhibicí, která byla opět vysílána v přímém přenosu na velkoplošnou projekci. Po jejím skončení se přesunul na pódium a spolu s pelhřimovským starostou, zástupcem pivovaru a Pavlem Halamkou, pokřtili pivem knihu rekordů. Všichni jí popřáli něco do života, Jiří Korn jí do ztichlého pelhřimovského náměstí zazpíval písničku od Beatles Mye Darling. Zpíval bez mikrofonu a celé náměstí s ním luskalo do rytmu písně. Pak se slavilo, slavilo a slavilo. Pelhřimovský den rekordů skončil, ale příští rok bude znovu! Nezbývá, než se těšit, je dost možné, že bude vypsána kvalifikace na možnost pokusit se překonat stávající rekordy, které byly letošní rok zahrány. Na to ovšem musí mít hráč sebevědomí a chuť. Není ovšem nic lehčího, než si to vyzkoušet.

PS: Poloprázdné náměstí osiřelo okolo čtvrté hodiny ranní. Jen několik ještě slavících mladíků skákalo do kašny uprostřed náměstí a proměnilo ji na veřejné koupaliště. Náměstí bylo poseto tunami různých odpadků, kdo rád kope do kelímků, mohl si zde beztrestně zakopat. Byl jsem svědkem, kterak nějaký mladík křikl na kamaráda fotbalistu: "Franto, chytej", a kopl na něj dva kelímky v sobě. Franta zaujal brankářský postoj a .... Nemusím dál nic psát, v kelímcích bylo pivo!!!!! Nutno napsat, že v devět ráno, když jsem vstával, bylo náměstí nádherně čisté, jakoby se tam nic po dva dny nedělo. Měl jsem tu čest posnídat s Pepínem Vaňkem a sklonit mu poklonu za perfektní organizaci celého křtu. Chtěl bych to taky tak umět, klaním se!
Pavel Halamka, /M.L./