Mistrovství Evropy juniorů ve volné hře

Ve dnech 13.12. - 15.12. 2002 proběhlo v herně SK Billard Centrum Praha v Panské ulici mistrovství Evropy juniorů ve volné hře, kde i Česká republika měla své zastoupení. Trojici našich mladíků jsme nedávali šance na medailová umístění, ale ...

Reprezentace

Ve dnech 13.12. - 15.12. 2002 proběhlo v herně SK Billard Centrum Praha v Panské ulici mistrovství Evropy juniorů ve volné hře, kde i Česká republika měla své zastoupení. Trojici našich mladíků jsme nedávali šance na medailová umístění, ale v postup ze skupiny alespoň jednoho z nich jsme doufali.

Největší šance z našich se dávaly Janisu Ziogasovi z Jablonce, který je, stejně jako Jan Dvořáček z Vítkovic, poslední rok juniorem. Janis hrál první kolo ve skupině s Vanhaverem z Belgie a bylo jasné, že vítěz tohoto utkání s největší pravděpodobností postoupí, neboť dalšími hráči v této skupině byli obhájce titulu Meerwijk (NL) a slabý Bichler z Rakouska. Janis první zápas bohužel prohrál, nakonec ve skupině skončil na třetím, nepostu-povém místě. Jan Dvořáček měl hru o postup poměrně dobře rozehranou, ale v rozhodujícím zápase mu Defraye (B) zahrál partii na dva náběhy a Honza, i když hrál pěkný turnaj, skončil také třetí ve skupině a nepostoupil. Třetí z našich, Adam Březina, musí ještě mnoho trénovat aby dosáhl výše, ale je mladý a do budoucna se s ním počítá pro další velké turnaje.

Turnaj nakonec skončil mírným překvapením, když v semifinále prohráli dva nejvýše nasazení hráči Van de Spoel a Meerwijk a ve finále nakonec zvítězil jeden z nejmladších účastníků turnaje Van den Heuvel z Holandska.

Vzhledem k tomu, že jsem sledoval celé MEJ, nemohu se vyvarovat srovnávání kvality hráčů a jejich herního pojetí. Hráči z Holandska, Belgie a Francie hrají tak neuvěřitelně lehce i poměrně rychle, až má člověk pocit, že kulečník je jednoduchá záležitost. Opak je však pravdou a je třeba si uvědomit, že mají natrénováno spousty hodin a že jim nechybí obrovské sebevědomí. Navíc mají zkušenosti z kvalitních soutěží, kde se potkávají s evropskou a tedy i světovou seniorskou špičkou. To poslední, bohužel, nemůžeme našim hráčům nabídnout, neboť soutěží v technických disciplínách se u nás zúčastňuje příliš málo hráčů. Nezbývá jim tedy nic jiného než více trénovat a zúčastňovat se co nejvíce turnajů v zahraničí. Doufejme, že se ještě dočkáme úspěchů jako v případech Fause a Tautermana.

Na závěr bych chtěl poděkovat pořadatelskému oddílu SK BC Praha za skvěle připravenou hernu a zajištěné zázemí a zároveň všem oddílům i osobám, které se podílely na přípravách a zúčastnily se taktéž šampionátu v nelehké roli rozhodčích a zapisovatelů. Zvláštní poděkování patří Janu Šlechtovi a Antonínu Líškovi ml. za rychlé a přesné zpracování výsledků a jejich umístění na webových stránkách ČMBS.

Štěpán Kohout

Karambolistka

Slečna u karambolu - Irena Michálková, 25 let

Protože hraji pool, nemám moc času se zajímat o ženy u karambolu. Proto bylo pro mne obrovským překvapením, když jsem viděl slečnu Michálkovou, jak zahrává nekonečné série ve volné. Pravda, hrálo se na malém stole a se čtyřmi koulemi. Nicméně hrála jenom se třemi, občas tam "drcla" nějakou tu desítku. Vítěze poolového turnaje, Radka Orsavu, smetla na dvě stě bodů a stačilo jí k tomu šest náběhů. Uchváceně jsem sledoval její počínání a obdivoval soustředění. Takhle karambol jsem ještě hrát ženu neviděl. Nedalo mi to, vyfotil jsem pár fotek a promluvil si s ní.

Odkud pocházíte:
Jsem z Moravské Třebové, ale nyní studuji v Olomouci. Bydlím zde sedm let.

Jak dlouho hrajete, kdo vás to naučil, kdo byl tím prvním trenérem?
Vše má na svědomí tatínek a tak hraji již od sedmnácti let. Pro tatínka to byl koníček. V hospodě byly nejdříve poolové stoly, pak přibyl jeden karambolový. Karambol mě nadchnul. Propadla jsem mu, a tak jsem jednoho dne vstoupila do BC Olomouc a požádala, zda bych zde mohla trénovat. Umožnili mi to a po 2 letech mi dokonce nabídli, abych za ně hrála závodně, v jejich týmu.

Jakou soutěž hrajete?
Hraji za Billard klub Olomouc první třídu oblastního přeboru. Hraji volnou, kádr, jednoband a i kvarty.

Jaké jsou vaše průměry?
Ve volné mám nyní generální průměr okolo 6, kádr 4,5, jednoband 2,5 a v kvartách 0,400.

Víte o nějakých dalších ženách u karambolového stolu?
V žebříčkách, které vycházejí na konci sezóny, se čas od času objeví dvě, tři ženy. Jsou však hluboko vzadu. Ráda bych si s nějakou zahrála, ale bohužel, nepotkala jsem ji u kulečníku.

Jak reagují chlapi, které pošlete s prohrou od stolu?
Mladší soupeři se usmějí a berou prohru jako daň nezkušenosti. Horší je to s těmi staršími. Mnohdy i jejich spoluhráči fandí mně, oslavují každý dobrý strk. Podněcují tak zlostnou reakci postaršího hráče, protivníka, který se mnou prohraje. Někteří hledají důvod své prohry někde úplně jinde, než v mé šikovnosti. Jsou to ale naštěstí výjimky.

Největší série z volné?
Mám svůj zápasový rekord 50 karambolů a zrovna včera jsem zahrála v tréninku asi 109 bodů.

Co velký stůl a kvarty na něm?
Zkouším to, ale moc to nejde. Musela bych se specializovat a to proti mně hovoří volný čas. Navíc nevím zdali je nějaká šance hrát nějakou soutěž na velkém stole.

Něco na závěr, co byste chtěla vzkázat všem ženám a dívkám u kulečníku?
Nebojte se chlapů u poolu a karambolu, jsme stejně šikovné, jen to chce tomu uvěřit. Každý chlap je porazitelný.

Závěrem:
Hrála, hrála dobře, v době napsání tohoto článku jsem ještě nevěděl výsledky z karambolu. Nicméně jsem nelenil a oslovil ředitele sportu karambol, Honzu Šlechtu a pověděl jsem mu, co jsem viděl a zdali je to obvyklé? Docela dobře jsme si popovídali, Honza mi řekl jednu základní informaci. Kvarty na velkém stole hrají u nás už další tři ženy, lépe řečeno trénují je. Ve světě se samozřejmě hrají i ženské soutěže a je možnost startu, když se jim některá z hráček průměrově přiblíží. Je potřeba jenom trénovat a hrát. Honza slíbil, že se se slečnou Michálkovou telefonicky spojí a probere s ní možnost vystavení průměrové karty a možnost startu na Grand Prix. Budu spolu s vámi držet Ireně palce a těším se na výsledky z Olomouce. PS: Slečna Michálková turnaj vyhrála!!!

Pavel Halamka

Korn - Rolinc

Mistrovství republiky v Harlequ'inské rychlovce pro rok 2003

Čtyřikrát se hrál finálový den poolbilliardových disciplín, čtyřikrát se hrály v jeden den finálové zápasy, čtyřikrát se hrálo MR v rychlovce a čtyřikrát se mistrem republiky stal Dominik Halamka. Snad se letošní rok prosadí někdo z dalších mladých hráčů. Jestli na to budou mít šanci a kdo to bude, prozradí tato kvalifikace. Harlequ'inská rychlovka vznikla jako vybočení z tréninkového stereotypu. V historických tabulkách figuruje přes 120 startujících. Rychlovka na finálovém dni slouží k předělu mezi vyhlášením vítězů jednotlivých kategorií. Jak se probojovat mezi ty čtyři šťastlivce, k jejichž výkonům bude upnuta pozornost všech diváků? Slouží k tomu "rychlovkářská" kvalifikace. Budou tři a na MR postupují čtyři nejlepší hráči. Kvalifikaci může hrát každý člen ČMBS, který zaplatí startovné 50,- Kč a získá potřebný počet bodů k celkovému umístění mezi čtyřmi prvními hráči.

Pavel Halamka (M.L., V.V.)

Kvalifikace Harlequ'inské rychlovky:

herna Harlequ'in, Vinohradská 25, Praha 2, hraje se v rámci turnaje od 18.00 hod.

  1. kvalifikace ve čtvrtek 30. ledna 2003
  2. kvalifikace ve čtvrtek 27. února 2003
  3. kvalifikace ve čtvrtek 27. března 2003

Mistrovství republiky se koná u příležitosti finálového dne poolbilliardových disciplín pravděpodobně v Praze (místo bude upřesněno později) v sobotu 19. dubna 2003.

Pravidla rychlovky (Speedpool)

Rychlovka je soutěž hráčů v poolu proti času. Úkolem hráče je zahrát co nejrychleji od rozstřelu všech 15 koulí do děr, v li-bovolném pořadí. Hráč může hrát až v okamžiku, kdy se plně zastaví bílá koule, ostatní koule můžou být v pohybu. V případě, že bílá koule vypadne ze stolu nebo spadne do díry, dává se na "rozstřelový" bod a může se hrát kterýmkoli směrem. Vypadne-li barevná koule, nastavuje se též na "rozstřelový" bod. Neplatí zde žádné fauly. Čas se měří od rozstřelu až po vnoření poslední koule. Bílá koule může spadnout s poslední koulí do kapsy.


Jiří Korn Časopis Billiard Info nabízí

Profesionální kulečníkové exhibice

Informace a objednávky: Pavel Halama tel.: +420 602 315 790