Mistrovsví republiky ve snookeru 2003

V Praze začalo třídenní MR 2003 ve snookeru...
Kulečníková exhibice na plese - Budějovický Budvar slavil...
Kulečníkový a lukostřelecký turnaj v Harlequ´inu...
A jiné zajímavosti.

Mistrovství republiky ve snookeru 2003

V Praze začalo třídenní MR 2003 ve snookeru. Do otevřené kvalifikace se přihlásilo deset hráčů. Šest z nich hraje naše nejvyšší poolové soutěže. Hrálo se ve dvou kvalifikačních skupinách po pěti hráčích. Z každé skupiny postupovali první dva hráči do semifinále. Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým. Do čela skupin byli nasazeni hráči dle minulého MR. Ve startovní listině scházel největší favorit MR Fang Hai Jiang, ten musel odcestovat na zahraniční cestu. V pátek se odehrály tři zápasy a hned došlo k překvapení na účet největšího favorita Hajdovského v zápase s P. Halamkou, kdy prohrál 1:2. V sobotu se hrálo celý den, začátek byl již v 7 hodin ráno. Do semifinále se ze skupiny A nakonec probojoval favorit Marek Hajdovský, ale až z druhého místa. Skupinu překvapivě vyhrál Pavel Halamka. Jan Maděryč poráží P. Halamku, ale prohrává s Hajdovským 0:2, skupinu nedohrává a vzdává. Ze skupiny B postoupil suverénně Jakub Jelínek, který ani jeden zápas neprohrál. Jako druhý, jenom díky skóre ze vzájemných zápasů, postoupil Dominik Halamka. Porazil Petra Tichého, ale prohrál s Honzou Kotěrou. Nakonec o všem rozhodoval jeden jediný bod.

Skupina A
1. Halamka Pavel Halamka club Praha 3
2. Hajdovský Marek Blue-Point Praha 2
3. Korn Jiří Harlequ´in Praha 1
4. Rajchl Josef Harlequ´in Praha 0
5. Maděryč Jan U Nováků Praha scr.
Skupina B
1. Jelínek Jakub Harlequ´in Praha 4
2. Halamka Dominik Harlequ´in Roudnice 2
3. Tichý Petr BC Praha 2
4. Kotěra Jan BC Lipník 2
5. Doležal Marek Harlequ´in Praha 0

MR ČMBS - snooker 2003

V prvním semifinále hrála rodinná dvojice táta se synem Dominik a Pavel Halamkovi. Dominik vedl 2:0 a vše se zdálo jasné. Pak zaváhal a vysoko prohrál třetí hru. Hrálo se na 3 vítězné body a Dominik vedl 2:1. Pavel Halamka zahrál brejk 22 bodů a zdálo se, že srovná stav na 2:2, ale pak nedal jednoduchou kouli a Dominik zakončil semifinále 24 bod. brejkem. V druhém semifinále poráží Marek Hajdovský 3:2 Jakuba Jelínka. Dramatický zápas, oba hráli výborně, jen ty brejky se pohybovaly okolo 20 bodů. Marek v poslední páté hře rozhodl 39 bodovým brejkem po chybě Jakuba. Ve finále hrál Marek Hajdovský a Dominik Halamka. Marek byl minulý rok druhý, Dominik má už dvě druhá místa z let 1999 a 2001. Dominik nastoupil jistě a vedl 1:0. Markovi nestačil 20 bodový brejk. V druhé hře Marek končí brejkem 27 bodů a srovnává stav na 1:1. Hned v úvodu třetí hry se dopouští chyby, Dominik zahrává nejvyšší brejk finále, 40 bodů, přidává 26 a vítězí 82:1. Tato hra poznamenala finále, Marek Hajdovský se rozpadá, chybuje a Dominik Halamka vyhrává zbylé hry 65:17 a 67:24.

Prvním Mistrem republiky v roce 2003 se stává Dominik Halamka (Harlequ´in Roudnice).
Pavel Halamka, /M.L./

Pořadí MR 2003 - snooker ČMBS
1. Halamka Dominik Harlequ´in Roudnice
2. Hajdovský Marek Blue-Point Praha
3.- 4. Jelínek Jakub Harlequ´in Praha
3.- 4. Halamka Pavel Halamka club Praha
5. Korn Jiří Harlequ´in Praha
6. Tichý Petr BC Praha
7. Kotěra Jan BC Lipník
8. Rajchl Josef Harlequ´in Praha
9. Doležal Marek Harlequ´in Praha
Maděryč Jan U Nováků Praha scr.

MR 2003 - Smíšené dvojice 8 ball
herna Harlequ'in 23. února 2003

Počtvrté se hraje MR smíšených dvojic. Prvními, ještě neoficiálními mistry se stala v roce 2000 dvojice Malinský-Poláková. O rok později vítězí dvojice Vizingr-Nováková. V roce 2002 se mistry stává překvapivě, ale právem, dvojice O. Zeman-Šustáčková. V letošní sezóně nestartovaly dvojice O. Zeman-Šustáčková a Vi-zingr-Nováková. Na MR postoupila na poslední chvíli dvojice Malinský-Poláková. Nahradila dvojici Aust-Jílková, která MR vzdala. Turnaje dvojic jsou prubířským kamenem výdrže a porozumnění dvou hráčů. Jsou-li to dvojice smíšené, je vše ještě horší. Na toto MR se neprobojovala ani jedna dvojice, manželský pár. Dvě rodinné tu však byly. Maminka a syn Žalmanovi, otec a dcera Halamkovi. Jasnými favority byla dvojice Zilvar-Hubrtová. Ačkoliv jsou kvality této dvojice neoddiskutovatelné, mohl se lehce najít pár, který je schopný je porazit. Velmi tajným favoritem byla narychlo daná dohromady dvojice velezkušených hráčů, Viliš-Kožlová. Samozřejmě se nesmí zapomenout na dvojici Jelínek-Kolínská, ti již hodně na tomto typu soutěží dokázali.

První kolo proběhlo bez překvapení. Všichni výše nasazení se probojovali do druhého kola A strany pavouka. V druhém kole poráží nejmladší, ale velmi zkušený pár, osmnáctiletý Jelínek a čtrnáctiletá Kamila, druhou nasazenou dvojici, Maděryč-Malá. Doslova zemětřesením je vítězství maminky a syna Žalmanových nad favority číslo jedna, dvojicí Zilvar-Hubrtová 6:4. Hráli výborně, David, jak jej známe, maminka Ilona nekazila a bylo z toho senzační vítězství. V semifinále čekaly dva páry na své soupeře. V B stra-ně dochází k obrovskému překvapení na účet prvního mistrovského páru Malinský-Poláková, když podléhají nové dvojici Hátle-Marhounová vysoko 0:5. V dalším kole však nestačí na Maděryče-Malou 3:5. Tajný favorit, pár Viliš-Kožlová se rozpadá proti Zilvarovi s Hubrtovou a prohrává vysoko 1:5. V semifinále nejprve poráží dvojice Maděryč-Malá, Žalmanovi 6:3 a jsou ve finále. Do finále postupuje i dvojice Zilvar-Hubrtová, když poráží dvojici Jelínek-Kolínská 6:3, přestože prohrávali již 0:3!!! Finále, favoritem Zilvar-Hubrtová. Dvojice Maděryč-Malá se však nedala podceňovat. Kačka Malá se rozehrála k velmi slušnému výkonu a dávala těžké strky. Oba však zkazili nějakou tu přihrávku a to na výborného Zilvara a Hubrtovou nestačilo. Nakonec výsledek 6:3 pro favority a závěrečná radost z titulu Mistrů republiky.

Závěrem:

Co napsat, kvalita hry párů šla opět o krůček dopředu. I nejslabší pár, dvojice Pavel a Růžena Halamkovi, zahrál dvě čisté hry, ale zápasy se hrají na šest vítězných her. Musí se hrát až do konce. Vydržet s hráčskou úrovní ne na jednu hru nebo jeden zápas. Vydržet celý den, celý turnaj. To v podstatě rozhodlo. Favoriti potvrdili svou pozici, vyhráli. Zaskočila je pouze dvojice Ilona a David Žalmanových. Mají třetí místo v republice. Zklamaná je určitě dvojice Viliš-Kožlová. Předváděli jistou hru a tip byl, že promluví minimálně do semifinále, ale! MR skončilo, do příští sezóny přibude několik velmi kvalitních párů, jestli se jim podaří probojovat mezi prvních osm a startovat tak na MR, je otázkou. Nyní musí jenom trénovat na další soutěže a pilovat psychiku, ta je v páru nejdůležitější.

Pavel Halamka, /M.L./

MR Smíšené dvojice 2003

1 Zilvar-Hubrtová V. Hvězda Hradec Králové - Harlequ´in Roudnice 2 Maděryč-Malá U Nováků Praha - Bořislavka Praha 3 Žalman David a Ilona Hvězda Hradec Králové 3 Jelínek-Kolínská Harlequ´in Praha - Halamka club Praha 5 Viliš-Kožlová Řipská - Praha 6 Hátle-Marhounová Harlequ´in Praha - NETO Budějovice 7 Halamka Pavel-Růženka Halamka club Praha 8 Malinský-Poláková Bořislavka - Praha

Kulečníková exhibice na plese - Budějovický Budvar slavil

Budějovický Budvar slavil svým tradičním plesem v sálech kulturního domu METROPOL v Českých Budějovicích. Během úvodu se odehrálo mnoho zajímavých scének, účastníci byli seznámeni s historií a úspěchy pivovaru. Protože součástí plesového sálu byla kulečníková herna, připravila pořádající agentura Dobrý Den kulečníkovou exhibici.

Asi stovka diváků měla možnost sledovat půlhodinovou exhibici českého reprezentanta Dominika Halamky. Mohli vidět, jak to vypadá, když koule padají tam kam chce hráč a ne že úřaduje náhoda. Viděli několik přeskoků koulí, měnící se koule, ne-uvěřitelné falše a na závěr i tradiční přípitkovou pyramidu s pravým Budějovickým Budvarem. Tu nakonec zahrála neposedná čtrnáctiletá fotografka.

Exhibice skončila a pro diváky bylo připraveno ještě jedno pře-kvapení. Mohli si zahrát nejenom s čerstvým čs reprezentantem, ale na dalším stole bylo připraveno větší lákadlo. Najednou vystoupil z davu Jirka Korn a hrál proti divákům. Exhibice splnila očekávání, účastníci plesu se pobavili, alespoň teoreticky pronikli do základů poolu a vyzkoušeli si své kulečníkové umění. Mnohdy, to když hrál D. Halamka se sice nedostali na stůl, viděli však špičkovou hru. Proti Jirkovi Kornovi měli více šancí, ale porazit jej, bylo nad síly skoro všech chlapů. Jeden jej však porazil, zahrál pěkně, hru dohrál po Jirkově chybě. Slečna Klárka, která byla jednou z těch, které Jirku porazili, si hned plánovala druhý den návštěvu kulečníkové herny, aby mohla pilovat svůj strk. Po půlnoci exhibice skončila, diváci si však nenechali ujít možnost dál se bavit kulečníkem. Budějovický Budvar slavil a nechyběl zde kulečník a to je důležité.
P.H., (M.L.)

Kulečníkový a lukostřelecký turnaj v Harlequ´inu

Agentura Kolumbus V.Y.P. pořádá rozličné sportovní akce. Na nich se pak v rolích hráčů představují známé osobnosti, bývalí reprezentanti, herci, zpěváci a moderátoři. Osobnosti hrají fotbal, tenis, vodní pólo, badmington a bowling. Samozřejmě, že se do výčtu těchto akcí zařadila i populární lukostřelba a kulečník. Kde jinde najdete tato dvě sportovní odvětví pod jednou střechou než v pražském Harlequ'inu.

Akce byla rozdělena na dvě sportoviště. V prvním byli všichni přizváni ke sportu, který si prakticky vyzkoušeli poprvé. Lukostřelba, je přirozenou lidskou činností, vždyť naši předkové se živili lovem mamutů. S lukem jsme mohli vidět Pavla Poulíčka, Romana Skamene, Václava Tittelbacha, Milana Drobného, Mirka Palečka, Paulu Wild, Kateřinu Hrachovcovou, populárního Pitkyna, Pavla Kožíška a Zdeňka Srstku. Plejáda známých osobností naplnila Harlequ'in. Samozřejmě, nechyběl ani kulečníkový turnaj.

Hrála se rychlovka v upravené, zrychlené verzi. Přes 40 lidiček soutěžilo v lukostřelbě v kategorii muži, ženy a v kulečníku. Nakonec lukostřelbu vyhrál Pitkyn před dvěma zástupci rádia KISS Jiří Srohlichem a Michalem Danielem. V ženské kategorii se prosadila Jolana Smyčková, přítelkyně Milana Drobného, druhá Míla Štochlová a třetí Lucie Kupcová. Co se týče kulečníku a rychlovky, byla mezi všemi nejlepší Ivana Ruščinová, když dokázala za jednu minutu zahrát devět koulí do děr. Na druhém místě Mirek Paleček s osmi koulemi a třetí Milan Drobný se sedmi koulemi. Zajímavá akce přilákala i spoustu diváků a tak Harlequ'in praskal ve švech pod náporem lovců autogramů a zvědavých diváků. Ke kulečníkovým stolům si stouplo mnoho nových adeptů na tuto krásnou hru.
Pavel Halamka, /M.L./