ME-kadetů a juniorů - Bronzová medaile na ME juniorů

Rozhovor s mladou, úspěšnou hráčkou Kamilou Kolínskou

Kamila Kolínská

Na jaře roku 1999 přivedla má dcera svou kamarádku z tancování do kulečníkové herny Harlequ'in. Drobná, desetiletá holčička se zmateně rozhlížela po herně a nechápala, kde to je. Dcera Růženka mě poprosila o společnou fotografii. Samozřejmě u kulečníkového stolu, nastal však problém, holčička neměla nikdy tágo v ruce. Pro potřeby fotografie jsem jí zkroutil ruku na stole. Pravdou je, že to asi holčičku bolelo, objevila se i slzička. Po několika týdnech, když se z každého tanečního tréninku objevily obě v herně, začalo trénování. Holčička se snažila, kulečník jí asi chytl a tak bylo radostí sledovat, jak se lepší. Jejím prvním turnajem byl dětský Picolo cup. Všechno prohrála, ale ani náznak lítosti. Bylo radost jí sledovat, jak ve své vlastní zarputilosti překonává nástrahy kulečníkové hry (tahák, stopball a náběh). Na podzim už hrála první ženský turnaj v herně Blue-Point a to 14.1 nekonečnou. V roce 2000 získala třetí místo na turnaji smíšených dvojic s Jakubem Jelínkem. Cestuje na své první ME 2001 juniorek do 18 let a stává se absolutně nejmladší hráčkou ME. Loučí se v prvních kolech, ale získává obrovské zkušenosti. Na MR kadetů 2001 získává fantastické třetí místo v konkurenci Wanga, Žalmana a spol. V roce 2002 poráží poprvé v ženské lize 9 ball Veroniku Hubrtovou. To se sice nestává pravidlem, ale kolik žen se u nás tímto výsledkem může pochlubit? Na jaře roku 2003 se probojovává výhrou nad Žalmanem do finále 9 ball kadetů s fenomenálním Číňanem Wangem 2:7 a do finále ženské devítky s Veronikou Hubrtovou 0:9. Letos v srpnu odjíždí na své třetí ME do Maďarska, je to poprvé, co jede reprezentace bez své opory Veroniky Hubrtové. Holčička v 9 ball poráží všechny své soupeřky, prohrává až v semifinále s fenomenální nejlepší světovou juniorkou Jasmin Ouschan 4:7. Tato prohra znamená, že tato holčička zaskakuje v juniorské reprezentaci za "starou" Veroniku Hubrtovou a získává bronzovou medaili. Holčička se svým výsledkem postarala o udržení čtyřleté řady zisku medailí na juniorském ME. Holčičce je čtrnáct let a jmenuje se Kamila Kolínská.

Předem ti Kamilo musím poděkovat za tu krásnou medaili, měla jsi vůbec v semifinále s Jasmin šanci?

Jsem ráda, že ti můžu nějakým způsobem vracet to, co jsi pro mne udělal! S Jasmin jsem určitou šanci měla, ale nervy udělaly své! Dohrála mi 2 čisté hry, ale jinak mě pouštěla ke stolu! Při jejích předchozích zápasech jsem si říkala, že ji musím porazit! Když ale hrála se mnou, soustředila se, protože si dobře pamatuje na loňskou prohru s Veronikou. Proto věděla,že se musí snažit.

Na co jsi myslela, když si zahrála v čtvrtfinále poslední devítku a měla jsi jistou nejhůře bronzovou medaili?

Když jsem tempovala na poslední devítku, myslela jsem na tvé rady, jak si mi říkal, abych nepodceňovala lehké koule! Chtěla jsem ji jen dát! V tom okamžiku bych dělala i kotrmelce, ale místo nich jsem si vyskočila a poté běžela za Milošem, který se celou dobu na můj zápas koukal.

S jakým tágem hraješ a toužíš po jiném?

Skoro rok hraji s tágem Bear od sponzora pana Helty. Jsem s ním velice spokojená, tudíž po jiném netoužím! Možná za nějaký čas vyměním špičku, protože je už trochu zbroušená.

V roce 2001 jsi po fantastické hře porazila na MR kadetů Žalmana a probojovala se také na třetí místo. Byl zde přítomný redaktor pan Dušek. Tvá hra jej uchvátila a věnoval ti celou stránku v časopise Květy. Tam jsi na otázku, proč hraješ, odpověděla, že chceš porážet kluky. Změnil se dnes důvod hry?

Ano, to je pravda! Je to hezké, když mohu porážet kluky, i když mi je jich pak trochu líto, ale s chutí se do nich pustím znovu! Teď mám ale i jiný důvod, mám kulečník moc ráda a chytl mě u srdce tak, že už bez něj delší dobu nevydržím! Tomu vděčím dvěma osobám, tobě Pavle a mé mámě, která se mnou v těžkých začátcích chodila na každý trénink. Dokázala jsem se postavit i mému tátovi, který to napřed zavrhoval a nyní se s tím už snad smířil, přesto neustále musím vzdorovat mému dědovi.

Jak si vysvětluješ špatnou hru na letošním finálovém dni s Veronikou a Wangem. Vím že oba jsou velmi silní soupeři, ale ty prohry byli velmi vysoké a tvá hra...?

Tak to ani já sama nevím! Nemohu to svést na to, že bych před tím netrénovala, ani na špatné prostředí.. možná jen to ,že jsem zkrátka neměla svůj den! Nevím, to si do teď nedovedu sama vysvětlit.

Je před tebou devátá třída ZŠ, co potom?

Po základce se chystám na střední farmaceutickou školu. Už se tam moc těším, protože každý z nás si prošel ZŠ a musí mi dát za pravdu, že jsou na hrozné úrovni!

To je škola, co tvé kulečníkové cíle?

Mým cílem je, abych na příštím ME porazila již zmiňovanou, namyšlenou Jasmin Ouschan! Také bych si přála zlepšit výsledky na Německé ženské lize, tedy pokud s námi Miloš vydrží jezdit a pokud mu to jeho rodičovské povinnosti dovolí! Také mi samozřejmě záleží na naší ženské lize, kde bude letos bohužel chybět Veronika, která odlétá do Ameriky.

Kolik času věnuješ tréninku?

Minulý školní rok jsem chodila na tréninky 5x týdně a trénovala v průměru 3 hodiny. Nevím,jak to bude letos, ale snad to budu ve škole zvládat, ale kdyby ne, musela bych kulečník trochu odložit. Letošní prázdniny jsem však trénovala hodně. Druhý týden v červenci jsem spolu s kadety D. Žalmanem a J. Zajíčkem odjela na týdenní tréninkový kemp do Klatov. Po příjezdu jsem denně chodila trénovat na 4 hodiny do Harlequ'inu.

Měla jsi možnost vidět spoustu vynikajících hráčů, kdo je tvým vzorem?

Letos mě zaujal styl Němky Tanji Kirshman. Hraje pečlivě, ale ne ustrašeně. Ale myslím, že mě letos potáhne dopředu to, abych příští rok porazila Jasmin! Je to, alespoň myslím, poslední rok co bude hrát, tak toho musím využít!

Chceš něco dodat na závěr?

Na konec bych chtěla poděkovat Milošovi Vizingrovi za to,že s námi vydrží jezdit a doufám, že ještě nějaký čas vydrží, tobě Pavle, za podporu, Kubovi Zilvarovi, za půjčení osvědčeného maskota, naší reprezentaci za to, že mi drželi palce. Obrovské poděkování bych chtěla věnovat i firmě Harlequ'in a zvláště panu Klominskému. Pokud vím, on má na svědomí, že se v Harlequ'inu hraje kulečník a má na svědomí i jeho velkou podporu. Děkuji všem...

Závěrem:

Kamila odpověděla na mé dotazy, když jsem psal rozhovory s Veronikou Hubrtovou, končili jsme vždy hrou. Tentokrát to nešlo, Kamila už neměla čas. Snad někdy příště. Ale vy si s ní můžete zahrát, jenom pozor kluci, aby jste nebyli smutní!?!? Sám jsem zažil, že jí pozvalo několik pleyboyů na hru ke svému stolu a pak jenom koukali. Kamila s nudou v oku dávala jednu kouli za druhou a nenechala se rozhodit ani roztočenou černou koulí při rozstřelu! Tak Kamilo, příští sezónu to bude těžké, budeš obhajovat a to je vždy těžké!

Pavel Halamka