Mistrovství světa kadetů a juniorů Maďarsko, Harkány

fotofrafie k článku

Ve dnech 2. - 10. 8. 2003 se v maďarském lázeňském městečku Harkány poblíž chorvatských hranic uskutečnilo ME kadetů a juniorů. Na soupisce naší výpravy byli následující hráči v těchto věkových kategoriích: juniorky do 18 let - Kamila Kolínská a Dana Knedlhansová, junioři do 18 let - Vojtěch Daněk a Zdeněk Vobořil a kadeti do 16 let - David Žalman, Sishuo Wang a Jiří Zajíček. Především naše děvčata a kadeti David Žalman a Sishuo Wang měli dle mých předpokladů velké šance na medailový úspěch.

Hned první disciplína, která se tradičně na MEJ hraje, ukázala, že jsem nebyl daleko od pravdy. V kategorii kadetů 14.1 - nekonečná startovali hned všichni tři naši reprezentanti. Nejhůře, na 17. místě skončil Jiří Zajíček, který hned v prvním kole zdolal Holanďana Pepijna de Wita poměrem 75:39. V dalším kole nestačil na svého reprezentačního kolegu Davida Žalmana a prohrál 75:51. Poté bohužel podlehl v B straně Rusovi Artemu Tarnopolskemu 55:75. Již zmiňovaný David Žalman v prvním kole poráží Nora Jana Erika Hatlema 75:31, poté vítězí nad Jirkou Zajíčkem a o postup do K.O. poráží i skvěle hrajícího Kaspera Pedersena z Dánska 75:49. V boji o medailové umístění pak již nestačí na Stefana Szota ze Švédska a prohrává 24:75. Poslední z našeho reprezentačního trojlístku, Sishuo Wang si v prvním kole poradil s jedním z nejlepších hráčů na ME. Poráží Poláka Huberta Lopotka poměrem 75:68. V dalším kole si poradil s Norem Henrikem Herrebrödenem 75:44 a až o postup do K.O. prohrává s Finem Abbasem Al-Marayatim 75:69. Na konci B strany pak ještě poráží Nico Wehnera z Německa 75:71 a v boji o postup do semifinále nestačí na pozdějšího vítěze této disciplíny, Rakušana Albina Oschana. S tím prohrává poměrem 70:75. Jak je z výsledků patrno, Sishuo má slabiny především v koncovce, což svědčí o malých zkušenostech z mezinárodních startů a v taktice.

I oba naši junioři startovali v této disciplíně. Bohužel je los svedl dohromady hned v prvním kole . Z tohoto souboje vzešel vítězně Vojta Daněk, který nad Zdeňkem zvítězil 100:82. Vojta však v dalším kole prohrává s Řekem Christosem Kokkotisem 75:100 a taktéž v dalším zápase v B straně si nedokázal poradit s Finem Juhou Paajanenem a prohrává 91:100. Tím obsadil celkové 17. místo. Zdeněk Vobořil po volném losu v 1. kole B strany poráží vysoko Joppe Ortha z Holandska 100:48 a nestačí až na Poláka Szymona Majocha, čímž obsadil 13. místo. Další na pořadu byla disciplína 8-ball. Obě naše děvčata, která po dvou dnech zasáhla do bojů, nedopadla na můj vkus v této disciplíně příliš dobře. Shodně skončila na 13. místě. Dana Knedlhansová v prvním kole zbytečně prohrává s Ukrajinkou Ludmilou Zlobynou 4:5. Po volném losu v B straně pak poráží Řekyni Effi Tsapareli 5:3 a nestačí na Sabrinu Tatzl z Rakouska 4:5. Kamila měla v prvním kole přeci jen mnohem těžší los. Sice s Tanjou Kirschmann z Německa, pozdější finalistkou, bojovala až do konce, ale přesto prohrává 3:5. Po volném losu v B straně poráží Švýcarku Maddalenu Casertu 5:2, ale vzápětí prohrává s Polkou Agatou Sokolowskou 2:5.

Ve stejné disciplíně juniorů startoval jen Zdeněk Vobořil. Jeho účinkování však nemělo dlouhého trvání. V prvním kole prohrává s výborně hrajícím Nico Seidlerem z Německa 5:7 a hned v dalším zápase podlehl, zcela zbytečně, Rusovi Vitalyi Shulaevovi 6:7. Stejně tak i v kategorii kadetů jsme v této disciplíně měli pouze jednoho zástupce. Jirka Zajíček začal celý turnaj velice slibně vítězstvím nad Švýcarem Patrikem Zurbrüggem 5:3. Stejným poměrem poráží i Slováka Matěje Plháka a v boji o postup do K.O. prohrává s pozdějším medailistou Hubertem Lopotkem z Polska 2:5. Na konci B strany pak prohrává s výborně hrajícím Maxem Grafem z Lucemburska stejným poměrem. Ten nakonec také stanul na stupních vítězů. 9. místo pro nováčka na MEJ je však velice slušný výsledek.

Průběžně během celého šampionátu se odehrával i turnaj týmů, ale o tom až naposled. Disciplína 9-ball měla přinést, alespoň z mého pohledu, velice slušný výsledek. Ale sami posuďte, zda tomu tak bylo.

V kategorii juniorů startoval pouze Vojtěch Daněk. První zápas této disciplíny Vojtovi nevyšel podle jeho ani mých představ. Prohrává se Švédem Henrikem Olssonem vysoko 2:9. Ani další zápas v B straně nebyl z hlediska výsledku příliš přesvědčivý. Ne však již výkonem. Vojta porazil Srba Aleksandra Vasovice 9:8. Poté deklasoval jednoho z nejlepších rakouských reprezentantů Emanuelea Hofstettera 9:0 a v dalším kole vítězí i nad Norem Robinem Ertesvaagem 9:5. Špatně takticky rozehraný zápas a trocha smůly Vojtu připravila o postup do K.O., kde se střetl se Španělem Aitorem Barbou. Prohrává tak s pozdějším medailistou této disciplíny 6:9.

V kategorii kadetů do bojů zasáhli David Žalman a Sishuo Wang. Prvně jmenovaný podlehl v prvním kole Albinu Ouschanovi z Rakouska 2:7. Poté David poráží reprezentačního kolegu Albina, Michaela Woschitze, stej-ným poměrem. V dalším zápase si ještě poradil s Němcem Saitem Kilicem těsně 7:6, ale nestačí posléze na Jo Graffa z Lucemburska a prohrává 5:7. 13. místo není to, co bych si od Davida představoval. Sishuo v prvním kole těsně poráží Rusa Andreye Tsytsenka 7:6 a stejným poměrem vítězí i v dalším zápase nad Polákem Bartolomiejem Wiatrowskim. V boji o postup do K.O. nestačí na pozdějšího vítěze této disciplíny, Němce Marco Schmidta a prohrává 1:7. Ani na konci B strany se na Sishua štěstěna neusmála a prohrává s Dánem Jesperem Hansenem 5:7. 9. místo na nováčka na ME není špatný výsledek, uvědomíme-li si, že Sishuo v této kategorii hraje ještě v příštím roce. Tak snad se máme na co těšit.

Poslední hranou disciplínou jednotlivců, která ještě schází je 9-ball juniorek. Do bojů zasáhla obě naše děvčata. Dana Knedlhansová v prvním kole porazila s přehledem Rakušanku Sabrinu Tatzl 7:2. Následně prohrává s pozdější finalistkou Tanjou Kirschmann z Německa 1:7. Bohužel ani v dalším zápase v B straně si nedokázala poradit s Polkou Karolinou Rujner a prohrává smůlovatě 6:7. Škoda, škoda, pouze 17. místo. Kamila Kolínská po volném losu v prvním kole vydřela nejtěsnější vítězství s Ludmilou Zlobinou z Ukrajiny 7:6. O postup do K.O. poráží Polku Agatu Sokolowskou 7:5. Zápas o postup do semifinále Kamila nastupovala proti Němce Lise Gebertové. Tento zápas již Kamila hrála mnohem lépe a soustředěněji než předešlé dva. Po zásluze nakonec zví-tězila a postoupila do semifinále. Zde narazila na fenome-nální Jasmin Ouschan z Rakouska. Ta sice během turnaje nepodávala výkony, na které jsem u ní zvyklý. Vždy však v rozhodující chvíli byla schopna zvrátit vývoj zápasů na svoji stranu. A nejinak tomu bylo i s Kamilou. Celá první půlka zápasu byla vyrovnaná a až v samém závěru, i díky několika chybám Kamily, dokázala Jasmina vyhrát 4:7. Kamila, stejně tak jako Veronika Hubrtová, získává svoji první medaili z ME ve svých 14 letech. V této věkové kategorii ji čekají ještě další čtyři Mistrovství Evropy. Pevně věřím, že bude minimálně stejně úspěšná jako Veronika. Má pro to nejen podmínky, ale i předpoklady. Kamile tímto gratuluji a již dnes se těším na příští MEJ v německém Willingenu.

Poslední hranou disciplínou byly turnaje týmů. Naši kadeti nastupovali k prvnímu zápasu proti týmu Lucemburska. Ten vyhráli 2:1 a jejich dalšími soupeři bylo družstvo Dánska, pod vedením Jörgena Sandmana, který trénuje kompletní dánskou reprezentaci. Bohužel na Dány, pozdější finalisty, jsme nestačili a prohráli 1:2. V B straně pak porážíme tým Slovenska 2:1 a v dalším kole nás čeká soupeř z nejtěžších, Německo. Všechny zápasy byly až do konce zcela vyrovnané, ale Němci nás v koncovce předčili jak v taktice, tak ve zkušenostech a vyhráli 3:0. Nakonec se stali i Mistry Evropy v týmech kadetů. Prohráli jsme sice pouze s finalisty turnaje týmů, ale přesto škoda zápasu s Dánskem. Rozhodně naši chlapci měli na vítězství.

Snad největším překvapením pro mne byl turnaj ju-niorských týmů. Až do poslední chvíle jsem se rozhodoval, zda tento tým ve složení Knedlhansová, Daněk, Vobořil do turnaje přihlásím. Nakonec se tak stalo a myslím, že jsem udělal velice dobře. Naši junioři v prvním kole porazili Srbsko a Černou horu 2:0. V dalším kole překvapivě po velice dobrých výkonech Vojty Daňka a Zdeňka Vobořila poráží jednoho z favoritů turnaje družstvo Švédska 2:1. O postup do semifinále prohráváme s velice silným týmem Polska 1:2. Na konci B strany taktéž v zápase o semifinále pak hrajeme s Finskem, papírovým favoritem tohoto zápasu. Průběh byl však zcela jiný. Zdeněk Vobořil svůj zápas celou dobu s přehledem vedl. Vojta Daněk až do stavu 4:4 hrál zápas zcela vyrovnaný. Stejně tak i Dana Knedlhansová do stavu 5:5. Bohužel v této fázi zápasu vyrobil Vojta Daněk několik velice hrubých chyb a posadil Finy do sedla. Zcela věnoval svému soupeři čtyři hry za sebou a jak on, tak Dana svůj zápas prohrávají. Tak blízko od medaile v soutěži týmů jsme ještě nebyli. Tak snad příští rok.

Na závěr tedy ještě jednou mnoho gratulací Kamile Kolínské k zisku bronzové medaile a poděkování i Davidu Žalmanovi a Sishuo Wangovi za pátá místa ve 14.1-nekonečné a samozřejmě totéž i celému našemu juniorskému týmu za stejné umístění.

A jak to vypadá pro příští MEJ? Sishuo Wang ještě zůstává kadetem, David Žalman a Jiří Zajíček postupují do kategorie juniorů. Zdeněk Vobořil, Vojtěch Daněk a Dana Knedlhansová se již bohužel MEJ v následujících letech zúčastnit díky svému věku nemohou. No a Kamila Kolínská, jak již bylo řečeno, bude zápolit ještě celé čtyři roky v této věkové kategorii. Takže kdo další doplní v příštím roce naší juniorskou reprezentaci??? To snad ukáží až oblastní soutěže a výkony našich juniorů na Mistrovství republiky, případně na dalších otevřených turnajích. /L.M./

Na závěr ještě přehled jednotlivých medailistů ve všech kategoriích a disciplínách:

Junioři 14.1 - nekonečná
  Jméno Stát
1 Grech Mariusz Polsko
2 Hofer Markus Rakousko
3 Becker Kevin Německo
3 Kokkotis Christos Řecko
Junioři 8-Ball
  Jméno Stát
1 Ottermann Nicolas Německo
2 Pekonen Tero Finsko
3 Lotfy Bahram Dánsko
3 Gustavsson Niclas Švédsko
Junioři 9-Ball
  Jméno Stát
1 Shulaev Vitaly Polsko
2 Majoch Szymon Polsko
3 Seidler Nico Německo
3 Barba Aitor Španělsko
Junioři - týmy
    Stát
1   Německo
2   Polsko
3   Rakousko
3   Finsko
Kadeti - 14.1
  Jméno Stát
1 Ouschan Albin Rakousko
2 Lopotko Hubert Polsko
3 Szot Stefan Švédsko
3 Walter Jacek Polsko
Kadeti - 8-Ball
  Jméno Stát
1 Asperup Henrik Dánsko
2 Wiatrowski Bartlomiej Polsko
3 Lopotko Hubert Polsko
3 Graff Max Lucembursko
Kadeti - 9-Ball
  Jméno Stát
1 Schmidt Marco Německo
2 Koshevoy Artem Ukrajina
3 Asperup Henrik Dánsko
3 Al-marayati Abbas Finsko
Kadeti - týmy
    Stát
1   Německo
2   Dánsko
3   Polsko
3   Rakousko
Juniorky - 8-Ball
  Jméno Stát
1 Ouschan Jasmin Rakousko
2 Kirschmann Tanja Německo
3 Rujner Karolina Polsko
3 Poikkijoki Marika Finsko
Juniorky - 9-Ball
  Jméno Stát
1 Ouschan Jasmin Rakousko
2 Kirschmann Tanja Německo
3 Kolínská Kamila ČR
3 Baumgartner Sandra Rakousko