Tajemství doutníku - 12. pokračování

Nikaragua, U.S.A. a Kuba. To jsou místa kam se podíváme tentokrát.

Výňatek z brožury TAJEMSTVÍ DOUTNÍKU autor Dr. Josef Stanislav

Nikaragua

Mnozí se domnívají, že Nikaragua pěstuje tabák, který svou chutí připomíná tabák kubánský. Ovšem deset let občanské války zničilo téměř celý doutníkový průmysl. Dnes se situace zlepšila a Nikaragua velmi výrazně exportuje ručně dělané doutníky do celého světa.

Používané značky:
Al-Capone, Blue Ribbon, Casa de Nicaragua, Don Juan, Gilberto Oliva, Habanica, Joya de Nicaragua, La Cordoba, La Finca, Morro Castle, MiCubano, Nicaragua Especial, Padron, Puro Nicaragua, Royal Nicaraguan, Thomas Hinds Nicaraguan Selection, Torcedor.

U.S.A.

Spojené státy jsou nejznámějším pěstitelem krycího listu, nazývaného podle oblasti, kde je pěstován - Connecticut. Je to nejlepší a nejpoužívanější krycí list v doutníkovém světě.

Ve Spojených státech se vyrábí velké množství suchých doutníků s převahou tabákové fólie. Největší výrobci v USA:

Consolidated - vyrábí kolem 90 miliónů doutníků (Antonio y Cleopatra, Dutch Masters, Muriel Roi-Tan, Backwoods, Masters Collection, El Producto, La Corona, Harvester, Roi-Tan, Super Value, Rustles, Supre Sweets, Super Value Little Cigars, Dutch Treats, Ben Franklin).

Swisher International - vyrábí 600 miliónů doutníků (King Edward, Directors, Dexter, Landres, Keep Moving, El Trelles, Santa Fe, Swisher Swets, Optimo, Outlaws, Dixi Made, As You Like It, Pom Pom Operas).

General Cigars - vyrábí 350 miliónů doutníků (White Owl, Garcia aby Vega, Tijuana Smalls, Robert Burns, Wm. Penn).

Villazon/Danby - Palicio Group - vyrábí 55 miliónů doutníků (Lord Beaconsfield, Pedro lglesias, Villa de Cuba, Villazon Deluxe, Topstone).

Většina těchto firem vyrábí long filler doutníky v Do-minikánské republice, Hondurasu, Mexiku a Jamaice. Z long filler doutníků se ve Spojených státech vyrábí tyto značky: Calle Ocho, El Rico Habano, Flor de Gonzales, Havana Classico, La Hoja Selecta, Macabi, Santiago Cabana.

Long filler doutníky se vyrábějí také na Jamajce, v Portoriku, na Kanárských ostrovech, Filipínách a v dalších zemích. Výčet všech značek by byl dlouhý, proto jsem se zaměřil pouze na ty nejvýznačnější státy.

Balení doutníků na Kubě

NÁVŠTĚVA DOUTNÍKOVÉ TOVÁRNY NA KUBĚ

V hornaté karibské oblasti je zajímavé navštívit ně-kterou továrnu, kde se vyrábějí doutníky. Měl jsem možnost navštívit některé továrny na Kubě. Je vždy zajímavé vidět přístup jednotlivých firem k výrobě doutníků. Existují rozdíly mezi výrobou doutníků v Dominikánské republice a na Kubě.

Na Kubě každý balič zodpovídá za svůj doutník. Kdežto v Dominikánské republice je vždy tvořena skupinka tří až pěti lidí, kde každý dělá pouze jednu operaci.

Na Kubě je zajímavé, že baliči patří mezi velice vzdělané lidi, protože v průběhu 8 hodinové pracovní doby je jim předčítáno z novin, časopisů či knih, aby jim práce rychle ubíhala. Na Kubě je zvyk, že ti nejlepší si mohou dát na své pracoviště hvězdičku, že minulý týden přeplnili normu. Většina doutníků se vyrábí ručně. Na Kubě, v Dominikánské republice, v Mexiku a jiných zemích se dělají doutníky z poloviny ručně vyráběné, tzn. že svazek se vyrábí strojově a ručně se dodělává pouze krycí list. Tato výroba je také často označována jako ruční. Přesto se do těchto provozů většinou turisté ani novináři na Kubě nevodí.

pokračování příště