Tajemství doutníku - dokončení

Závěrečná část seriálu o doutnících a vším s nimi spojeného.

Výňatek z brožury TAJEMSTVÍ DOUTNÍKU autor Dr. Josef Stanislav

NÁVŠTĚVA TOVÁRNY KDE SE VYRÁBĚJÍ SHORT FILLERY

V Německu a v Holandsku je celá řada firem, které vyrábějí short filler doutníky. Můžeme říci, že jedna z nejmodernějších továren na výrobu doutníků je továrna firmy Villiger v Bünde, v Německu. Továrna v Bünde má plně automatizovaný provoz. Náplň u short fillerů může obsahovat až 12 druhů tabáků. V hale je náplň smíchána a vedena potrubím až do prvního patra a z prvního patra putuje potrubím až k jednotlivým strojům. Ty zabalí náplň do vázacího a krycího listu. Anebo u levnějších typů zabalí pouze do krycího listu z homogenizovaného tabáku. Stroj dokáže vyrobit asi 60 doutníků za minutu.

Stroj
Moderní stroj na výrobu doutníků v Bünde.

VÝROBA KRABIČEK

Doutníky jsou baleny buď do papírových nebo do dřevěných krabiček.

Jsou baleny po 5, 10, 20 nebo 25 kusech. Tyto krabičky jsou většinou vyráběny z lehkého dřeva, z cedru nebo balzy. Nálepky na těchto krabičkách jsou výrazem uměleckého ztvárnění určité značky. Například kubánská značka Romeo y Julietta má výjev Romea, který pod balkónem rozmlouvá s Julií. Krabičky musí zaujmout zákazníka. Krabičky a především polepky jsou vyhledávaným sběratelským artiklem, hlavně ve Spojených státech. Stejně jako prstýnky, které se v poslední době stávají další sběratelskou vášní. Řada výrobců si dává navrhnout prstýnky od renomovaných umělců. Ale často lze vypozorovat, že skromnější či graficky jednodušší prstýnek vidíme u velmi kvalitních doutníků a naopak kýčovitý prstýnek se dává na kvalitně druhořadé doutníky.

Krabička
La Aurora má ve znaku Lva.

SLOVO ZÁVĚREM

Nebojte se experimentovat, co se týče značek, velikostí a druhů tabáku u jednotlivých doutníků. Doporučuji si dělat poznámky o chuti, aroma, velikosti a ceně. Zda jste doutník kouřil po obědě, při kávě či portském. To vše Vám pomůže najít si oblíbenou velikost, Váš druh a značku. Zkuste vyzkoušet tyto následující značky:

Dunhill Aged cigars - světoznámé doutníky, vyráběné v Dominikánské republice, jemná až krémová chuť.
Peterson - doutníky, které se vyrábějí pro firmu Peterson v Dominikánské rep., jsou kořeněné s lahodnou chutí a aroma.
León Jimenes - jemně kořeněné doutníky z Dominikánské republiky, jsou vysoce oceňovány pro svou jemně kořeněnou a bylinnou chuť.
Davidoff - doutníky vyráběné v Dominikánské republice
Arturo Fuente - ručně dělané doutníky z Dominikánské republiky
Nat Herman - Dominikánská republika
Cohiba - Kuba
Romeo y Julietta - Kuba
Montechristo - Kuba
Cenově přijatelnější vlhké doutníky z Dominikánské republiky:
La Aurora, 0rient Express, Henry Clay

U suchých doutníků je třeba vždy rozlišovat doutníky se 100 % tabákem a doutníky s homogenizovanou fólií. Rozdíl ne nejen ve kvalitě, ale pochopitelně i v ceně.

Doutníky vyrobené ze 100% tabáku, které se prodávají na našem trhu jsou např. Backgammon, Dunhill, Villiger Premium, Tabajara.

Doutníky, které jsou vyrobeny z tabáků, ale mají homogenizovanou fólii jsou například: Midleton, Rillos a další.

Každý začínající kuřák doutníků by měl zkusit nejdříve suché doutníky a teprve později vlhké doutníky. Měl by se držet zásad vyšší kultury kouření doutníků.

Zásady:

Doutník se nešlukuje pouze se chutná na jazyku.

Doutník se zásadně nezamačkává, pouze se nechá volně dohořet na speciálním doutníkovém popelníku.

Doutník se kouří tak do 2/3 původní délky. Poslední třetina funguje jako filtr.

Věřím, že tato knížečka přispěje k vyšší kultuře kouření doutníků u nás a k navrácení se k původním kořenům doutníkové tradice.

Na závěr mi dovolte citovat velkého znalce doutníků Marka Twaina, který řekl: "Kdybych v nebi nemohl kouřit, tak bych tam raději nešel".

Příště začínáme s uveřejňováním výňatků z knihy "Tajemství dýmky"