TAJEMSTVÍ DÝMKY 4. pokračování

Knížka TAJEMSTVÍ DÝMKY AUTOR KNÍŽKY

V severní Itálii bylo mnoho dílen a továren, které vyráběly dýmky pro celý svět. Největší firmou byla v Barassu firma Rossi. Na vrcholu své slávy ve čtyřicátých letech vyráběla tato firma denně 50 000 dýmek. Firma dýmky exportovala do celého světa, především do USA. Byla založena v r. 1886 a brzy patřila mezi největší na světě.

Sběratelskou atrakcí jsou dýmky z ebenového dřeva, které firma Rossi vyrobila pro válečné loďstvo ruského cara, které v roce 1905 vyplulo proti Japonsku. Jsou vyrobeny z jednoho kusu - hlavička i troubel a podobají se starým holandským dýmkám.

Druhou velkou oblastí je Francie, kde hlavně v jihofrancouzském městě Saint-Claude je celá řada známých firem, které vyrábějí dýmky již po několik generací. Ještě před šedesáti lety zde pracovalo na 30 dílen a továren, které ročně vyráběly 40 miliónů dýmek. Dnes je Saint-Claude malé městečko v pohoří Jura, které teskně vzpomíná na zašlou slávu. V současné době zde zůstaly v provozu pouze 3 firmy, které ročně vyrobí na 500 000dýmek. Slávu dýmkařství však ještě můžete vidět v celé řadě obchodů s dýmkami a v krásném Muzeu dýmek a diamantů. Dodnes se totiž v tomto městě brousí diamanty. Součástí muzea je i Síň Mistrů cechu dýmkařů! Do tohoto cechu jsou dodnes slavnostním způsobem přijímáni nejlepší dýmkaři.

Francouzské dýmky byly velmi populární před a po I. světové válce. Na počátku našeho století kouřilo mnoho Angličanů právě francouzské dýmky. Tyto prodával i Alfréd Dunhill než začal vyrábět vlastní dýmky s velkými požadavky na kvalitu. Ale kvalitu nyní pečlivě sledují i ve Francii. Největší firmou v Saint-Claude je firma Butz-Choquin. Je to jedna z největších továren na dýmky ve světě s výbornou organizací práce. Vyrábí širokou škálu cenově přijatelných dýmek, i kdaž tvarově se spíše přikláněí ke klasickým tvarům. Dýmky však mají výborný materiál a dobré technické provedení. Oproti anglickým dýmkám jsou skoro všechny opatřeny systémem na snížení kondenzátu. Francouzi v dýmkách neexperimentují tolik co Italové, přesto však jsou oblíbené.

Třetí oblastí ve Velké Británie a Irsko, kde si dle našich představ nedovedeme představit Angličana, který by neměl dýmku. Právě Angličané se zasloužili o rozšíření dnes již klasických tvrů, krátkých dýmek do celého světa.

Anglické dýmky vynikají kvalitou zpracování a i přes konzervativní zachování tvarů dýmek jsou vyhledávané. Proto dosáhla firma Dunhill světové pověsti právě svou kvalitou dýmek. Vedle této firmy mají tradici i firmy Peterson, GBD, Ben Wade, Charatan a Parker. Dunhill s Petersonem jsou nejznámější dýmky na světě. Obě tyto firmy, kromě dýmek, mají se svým jménem spojeny nejen velmi kvalitní dýmkové tabáky, ale i doutníky.

Zakladatel světové firmy Alfred Dunhill nejprve zkoušel prodávat auta, potom francouzské dýmky, ale od roku 1910 začal varábět vlastní směsi tabáků a vlastní dýmky. Aby ulehčil kuřákům, jak má být náustek natočen k troubeli, opatřil náustek bílým bodem. Tento bílý bod se stal poznávacím znamením kvalitních dýmek od Dunhilla. Dnes má tato firma luxusní obchody po celém světě a díky firmě Mostex se dýmky, tabáky i doutníky firmy Dunhill dováží i k nám.

fajfka

Ale pravověrní kuřáci dýmek trochu litují, když navštíví prodejnu Dunhill třeba v Londýně, či jiných velkoměstech. V přední části obchodů je především oblečení, parfumerie a hodinky a teprve v zadní části dýmky a tabák. Noví lidé od Dunhilla se spíše snaží vytvářet životní styl pro majetné klienty, než se držet zásad A. Dunhilla.

Trochu odlišná situace je u irské firmy Peterson. Firma byla založena již v minulém století v roce 1875. Zakladateli byli bratři Kappové a Charles Peterson. A právě Petersonvymášlel nové tvary, aby byly co nepraktičtější. Jeho patent se vzduchovou komorou byl oceněn na světové výstavě v roce 1895 zlatou medailí. Druhou zlatou obdržel Peterson za nejlepší povrchovou úpravu. Petersonky se díky svému systému zakrátko staly velmi populární. Aby se daly dýmky rozdělávat i při jízdě na koni, začal pro vojáky vyrábět lehce zasunovací náustek do trubele, tzv. Army spigot. Díky dokonalým tvarům jsou Petersonky populární dodnes.

Pokračování příště