Rozhovor představenstvem sdružení EUROJUKEBOX

Rozhovor s představenstvem sdružení EUROJUKEBOX

logo

TRH ZÁBAVY: Co je to sdružení EUROJUKEBOX?

Sdružení EUROJUKEBOX je samostatným a nezávislým občanským sdružením fyzických i právnických osob, které se zabývá provozováním hudebních skříní - jukeboxů a má sídlo v Paskově u Ostravy. Vzniklo v květnu tohoto roku.

TZ : Jaké má cíle EUROJUKEBOX?

Cíl činnosti sdružení spatřujeme zejména v tom, že chceme přispět k dodržování pravidel hospodářské soutěže mezi členy i nečleny sdružení a zabránit nekalé soutěži v oblasti provozování jukeboxů. Současně chceme chránit a prosazovat zájmy členů sdružení tím, že se snažíme pro naše členy dosáhnout co nejvýhodnějších smluvních podmínek s občanským sdružením OSA - Ochranný svaz autorský a s občanským sdružením INTERGRAM.

TZ: Jaká je členská základna EUROJUKEBOXU?

V současné době má sdružení dvanáct zakládajících členů z regionů celé Moravy a východních Čech. Stávající členové představují řádově několik stovek provozovaných jukeboxů. V nejbližším období, zřejmě už do podzimu tohoto roku, očekáváme nárůst počtu členů, ale hlavně počtu zastupovaných jukeboxů. O členství projevují zájem zejména velcí provozovatelé jukeboxů. Zájem o členství bude úměrný tomu, jaké podmínky bude sdružení schopno dojednat s OSA a INTERGRAM.

TZ : Kdo se může stát členem sdružení EUROJUKEBOX?

Členem sdružení se může stát každý provozovatel jukeboxů, případně jejich výrobce nebo pronajímatel, který hodlá dodržovat zákony této země, provozuje jukeboxy legálně, řádně za ně platí OSA a INTERGRAM a chce se účinně podílet na vymýcení nelegálně provozovaných jukeboxů.

TZ: Nejsou to příliš náročné požadavky za strany EUROJUKEBOX?

Vycházíme ze situace na trhu zábavy v České republice, kdy někteří provozovatelé na jednom neplaceném jukeboxu ušetří 1.750,- Kč měsíčně, ročně tedy 21.000,- Kč. Tato částka pak tvoří prostor pro možnost učinit hospodským výhodnější cenovou nabídku při umisťování jukeboxů. Legální provozovatelé pak těžko mohou takovou nabídku dorovnávat, aniž by byli ve své činnosti ztrátoví. Nevidíme tedy jinou cestu, než vyhlásit boj nelegálním provozovatelům jukeboxů.

TZ: Jakým způsobem chcete cílů EUROJUKEBOX dosáhnout?

Především už v počátku se chceme vymezit od ostatních provozovatelů tím, že jukeboxy provozované našimi členy budou řádně označeny evidenční známkou, ze které si každý může vyčíst, kdo jukebox provozuje. Placení poplatků OSA a INTERGRAM za tyto jukeboxy garantuje samo sdružení. Taková evidence ale něco stojí a chod sdružení si taky vezme své. Očekáváme, že naši iniciativu OSA a INTERGRAM ocení a na zahájení, jak doufáme, dlouhodobé spolupráce, budou umět nabídnout takto evidovaným členům sdružení patřičně upravenou výši poplatků.

TZ: Myslíte si, že pro OSA a INTERGRAM bude EUROJUKEBOX důstojným partnerem?

Po velice informativním jednání uskutečněném ještě před vznikem sdružení se zástupci INTERGRAM v Praze nemůžeme ještě nic pozitivnějšího říci, než to, že členové sdružení oproti nečlenům mají výhodu procentuálních slev dle platného sazebníku. O nějaké formě spolupráce budeme ještě jednat. Po jednání se zástupkyní OSA máme dojem, že OSA je naší aktivitě příznivě nakloněna. V době konání tohoto rozhovoru je odesílán dopis sdružení na OSA do Prahy s naší nabídkou spolupráce. Taktéž členové sdružení mají možnost získat procentuální slevy. Očekáváme však, že se budeme umět dohodnout na zcela individuálních podmínkách.

TZ: Čím se EUROJUKEBOX chce zabývat koncepčně?

Chce spoluvytvářet podmínky, které by vedly k efektivnějšímu vymáhání práva dle autorského zákona a v rámci svých možností chce spolupracovat na postupné harmonizaci českého práva s evropským autorským právem.

TZ: Kde se můžeme o EUROJUKEBOX dozvědet více?

V těchto dnech se připravují webové stránky na adrese: www.eurojukebox.cz.
Nebo je možno použít stávající kontakty: ekonom@kimex.cz, nebo: lumir.ostadal@tab.cz


Na dotazy odpovídali pánové (zleva): ing. Milan Maďa, předseda představenstva; Lumír Ošťádal, místopředseda představenstva; Radim Kudělka, člen představenstva

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vašemu sdružení hodně úspěchů.

redakce TRH ZÁBAVY