TABÁKOVÉ NEŘESTI

doutniky

Síla tabáku a barva doutníků.

Výsledná chuť doutníku je ovlivněna několika faktory. Nejdůležitější je však druh tabáku. Na jeden doutník se používá několik různých druhů. Každý výrobce má svůj tajný recept, který že to poměr tabáku a jakého tabáku, utvoří ten nejlepší doutník. Většina výrobců v karibské oblasti využívá samozřejmě místní zdroje. Ovšem každý výrobce chce vyrobit takový doutník, který si žádá zákazník. Nejvýše ceněný je tabák kubánský. Kuba má dlouhou tradici v pěstování nejlepšího tabáku pro výrobu doutníků. Už v 19. století byly tzv. "premium" doutníky (nejvyšší kvality) nazývány Havany nebo Habanos. Kubánský tabák má silnou, plnou chuť se zemitým, sladkým nebo kávově medovým aroma. Kubánský tabák je velmi silný, v pětistupňovém hodnocení by měl sílu 4-5. Nejlepší oblastí pro pěstování tabáku je Vuelta Abajo, součást oblasti Pinar del Rio v západní části Kuby. Dalšími oblastmi je Partido v Havanské provincii a jihovýchodní Oriente a Remedios. Někteří kuřáci říkají, že úroveň kvality kubánského tabáku klesla, jiní ji naopak vyzdvihují a říkají, že kvalita tabáku je kubánskou národní pýchou.

Tabák z kubánských semen se pěstuje také v Dominikánské republice. Hojně se využívá pro původně kubánské značky doutníků, které se vyrábějí také v Dominikánské republice. Po kubánské revoluci část majitelů doutníkových továren zakotvila právě v Dominikánské republice. Postupem doby se stala Dominikánská republika hlavním rivalem kubánských doutníků. Hlavní oblastí pro pěstování tabáku je v Dominikánské republice úrodné údolí Valle del Cibao, v okolí města Santiago. Dominikánský tabák je jemný, s dobrou hořlavostí, má medově zemitou chuť a jemné aroma. Sílu tabáku bychom mohli označit jako 2-3.

V Hondurasu se pěstuje tabák z kubánských semen a ze semen z Connecticutu. Tabák honduraský má silnější chuť, která však není tak bohatá v porovnání s chutí kubánského tabáku. Na stupnici by měl honduraský tabák sílu 3-4.

Brazilský tabákový list má tmavou černou barvu po fermentaci. Hlavní oblastí je Cruz des Olmos v provincii Bahia na východním pobřeží. Brazilský doutníkový tabák má plnou chuť. Často se používá do náplně. Na stupnici by měl sílu 4.

Mexiko. Nejznámější oblastí pro pěstování tabáku je údolí San Andres, kde se pěstuje tabák ze semen ze Sumatry. Tabák má velké množství kořeněných chutí. Na stupnici by měl sílu 1-4. Doutníky vyrobené v Mexiku jsou většinou vyrobeny z místního tabáku. Mexický krycí list je často používán v barvě maduro, protože se dobře fermentuje.

Tabák z Nicaragui má plné aroma se sladší příchutí. Na stupnici by měl sílu 3-4.

Kamerunský tabák má velmi těžké aroma, je spíše kořeněné chuti. Sílu bychom mohli označit jako 2-3. Je pěstován z tabákových semen ze Sumatry. Je ceněn pro svůj neutrální charakter a proto je ideální na krycí list různých směsí. Kamerunský krycí list má světle až tmavě hnědou barvu.

Ekvádor produkuje různé druhy tabákových listů, jak vysoce kvalitní tabák pěstovaný ve stínu tak i na slunci.Tabáková semena jsou ze Sumatry či z Connecticutu. Často se používá na náplně, protože má jemnější chuť, která není tolik plná v síle. Na stupnici by měl sílu 2-3.

Spojené státy jsou významným výrobcem jednoho z nejlepších krycích listů na světě, který se pěstuje v oblasti Connecticut River Valley, na sever od Hartfordu v Connectucutu. Odstín Connecticut je nejžádanějším krycím listem pro tzv. premium doutníky. Má vysokou elasticitu, dává doutníku jemnou a plnou chuť.Na stupnici síly by měl 2-3.

Indonésie. Tabák, který se zde pěstuje je známější podle ostrovů Jáva nebo Sumatra. Krycí list ze Sumatry je často tmavě hnědý a má neutrální chuť. Většina krycího listu je často používá na náplně a při výrobě strojových doutníků. Na stupnici by měl sílu 2.


doutniky

Barva doutníků.

U doutníků rozlišujeme 7 základních barev, i když různých barevných jemností může být celá řada. Někteří výrobci rozlišují i více než 7 odstínů.

Konečná barva krycího listu je výsledkem procesu, jak se krycí list ošetří, jak se od sebe liší jednotlivé druhy tabáků a jak moc byl list ponechán slunečnímu záření. Na krycí list se může použít tabák, který nebyl vůbec fermentován až po čtyřikrát fermentovaný krycí list. Je dobré vědět, že krycí list ovlivňuje výslednou chuť doutníku tak z jedné čtvrtiny. Doutníky se světlou barvou budou spíše jemnější, zatímco tmavá až černá barva může evokovat doutník se silnější, plnější chutí. Důležitým faktorem je také původ krycího listu, proto se výrobci snaží vždy informovat své zákazníky o zemi původu. Na různých trzích dávají přednost různým odstínům. U nás dáváme přednost spíše světlým krycím listům. Nejoblíbenějším se zdá být odstín Connecticut pěstovaný v USA, který se používá hojně u “premium” doutníků vyráběných v Dominikánské republice.

Základní barvy doutníků jsou následující:

Double Claro - je barva lehce zelenkavá až světle žlutá. Takový krycí list je rychle tepelně usušen tak, aby byl zachován obsah chlorofylu v listu. Listy mají lehce nasládlou chuť , kterou mají v oblibě spíše v Americe. Na evropském trhu nejsou tyto krycí listy v oblibě.

Claro - je barva světlounce hnědá. Většinou je jí dosaženo tak, že jsou tabákové rostliny pěstovány pod zastíněnými stany, listy jsou sklízeny dříve než uzrají a pak jsou rychle vzduchem vysušeny. Krycí list typu Claro má relativně neutrální a kvalitní chuť, pro kterou je velmi žádaným krycím listem. Oblíbené krycí listy z Connecticutu mají také barvu claro.

Colorado Claro - je barva přírodní, světle hnědá barva, někdy se nazývá též “natural”. Většinou se tento krycí list pěstuje volně na slunci.

Colorado je barva středně hnědá, může mít i odstín do červena. Tento krycí list se pěstuje ve stínu stanů a je pro něj typická plná chuť a jemné aroma.

Colorado Maduro je o odstín tmavší než Colorado a o odstín světlejší než maduro. Tyto tmavě hnědé krycí listy mají výraznější chuť a aroma.

Maduro je barva, která může mít odstín od tmavě hnědé, kávové až po téměř černou. Maduro znamená ve španělštině "zralý" a tím nás odkazuje na to, že tento doutník potřebuje delší proces zrání než je tomu u jiných krycích listů. Tabákový list je buďto "uvařen" v tlakové komoře nebo je fermentován delší dobu v teplejších podmínkách, než ve kterých tabák vyrůstal. "Madurový" krycí list dává doutníku určitý charakter. Ale chuť takového tabáku je jiná, než jak evokuje svojí barvou. Všeobecně má jemné aroma, ale silnou jemně sladkou chuť.

Oscuro je barva, která je temnější a tmavější než maduro. Je vyráběn tak, že jsou listy ponechány na tabákové rostlině nejdéle. Na oscuro se používají listy pouze z vrchní části tabákové rostliny, protože tyto listy mají v sobě nejvíce "slunce". Tyto krycí listy jsou nejdéle fermentovány. Někdy se těmto krycím listům říká - černé - "negro". Krycí listy barvy oscuro jsou často brazilského nebo mexického původu.


pokračování příště

Michaela Koláčková
foto: Rostislav Čuřík

doutniky