Jak pečovat o vlhké doutníky?
Základní pravidlo zní: Zacházejte s doutníky vždy tak, abyste je nepoškodili.
Ručně dělané doutníky, long fillery, se vyrábějí v zemích s velmi vysokým procentem vlhkosti. Proto je třeba je skladovat ve stejném prostředí, ve kterém byly vyrobeny. Vlhké doutníky skladujeme ve vlhkosti 70-75% a při pokojové teplotě (přibližně 21 stupňů Celsia)- Doutníky, které se uchovávají při správné teplotě a vlhkosti vydrží i několik desítek. Pokud doutník necháme volně ležet na evropském vzduchu bez toho, aniž bychom se starali o odpovídající vlhkost, doutník nám vyschne a popraská. Vzhledem k tomu, že vlhký doutník je tvořen celými smotanými tabákovými listy, zbude nám z dosti drahého doutníku suchá hrst tabáku.
Ke zvlhčování doutníku nám poslouží tzv. humidor. Nejrozšířenějším tvarem je dřevěná krabice s těžkým víkem. Ale humidor může být i plastový, keramický, skleněný. Může jím být i celá místnost. Každý humidor musí mít zvlhčovací zařízení. U běžného typu je jím savá houbička, chráněná plastovou mřížkou. Většina humidorů je opatřena vlhkoměrem. Z estetického hlediska se používají vlhkoměry klasické ve tvaru hodin, ale přesnější jsou digitální vlhkoměry.
Dříve, než doutníky vložíme do humidoru, musíme jej zavlhčit. Do zvlhčovače nalijeme destilovanou vodu spolu s několika kapkami antibakteriální tekutiny (podle velikosti zvlhčovače). Na našem trhu se prodává antibakteriální tekutina značky Savinelli. Tekutina zabraňuje tvorbě bakterií a současně snižuje odpařování. Pokud vlastníme dřevěný humidor, před prvním použitím, vlhkou utěrkou zavlhčíme stěny humidoru a samozřejmě do zvlhčovače dáme destilovanou vodu. Rychleji pak dosáhneme požadované vlhkosti.
Doutník nesmí být skladován v hermeticky uzavřeném humidoru. Ideální je pravidelná cirkulace vzduchu. V uzavřeném vlhkém prostředí doutníky plesnivý a zatuchají. Proto je důležité doutníky pravidelně kontrolovat. Alespoň jednou týdně necháme víko v humidoru na půl hodiny otevřené a při tom zkontrolujeme správnou vlhkost doutníků. Lehkým stlačením konce doutníku dvěma prsty, zjistíme, zda se doutník pružně vrací do původního tvaru či nikoli. Podle toho buď přilijeme vodu do zvlhčovače, nebo při vyšší vlhkosti necháme doutníky déle na vzduchu.
Pokud dojde k mírnému vyschnutí doutníku (například když jsme nechali doutník 4 dny na vzduchu), může se doutník znovu zvlhčit v humidoru. Správná vlhkost vrátí doutník během dvou týdnů zpět do ideální kondice.
Po nějaké době se může na doutníku objevit bílý prášek. Říkáme, že doutník kvete. Tento bílý prášek se objevuje na povrchu krycího listu a vzniká krystalizací olejů v tabáku doutníku. Olej se z doutníku vylučuje právě při správné vlhkosti 70%. Tento bílý prášek doutníku nijak neškodí. Naopak někteří kuřáci dokonce zastávají názor, že takový doutník má ještě lepší chuť, protože je správně vyzrálý. Pokud nám bílý prášek vadí, třeba z estetických důvodů, můžeme jej lehce setřít suchou houbičkou nebo jemným kartáčkem.
Nebezpečná je ovšem tmavě zelená až černá plíseň. Pokud se na doutníku objeví zelenkavé tmavé skvrny, doutník jsme nechali v příliš vysoké vlhkosti bez jakékoli cirkulace vzduchu. Takový doutník je pak zkažen a musí se vyhodit. Jestliže si nejste jisti, tak si k doutníku přivoňte. Když ucítíte typickou tabákovou vůni, je vše v pořádku. No, a pokud zapáchá plesnivinou, musíte doutník vyhodit.
Na doutníku se mohou zřídka vyskytnout i drobné dírky jako od červotoče. Takový doutník musíte ihned vyhodit a to nejlépe hodně daleko od ostatních doutníků a tabákových výrobků. Objevil se u vás totiž tzv. tabákový brouk. Škůdce, který napadá tabák přímo na plantážích. V případě, že není tabák kvalitně ošetřen, může se objevit po nějaké době i v uzavřené cedrové krabici plné doutníků. Humidor takto zasažený brouky musíme řádně vyčistit a ostatní doutníky preventivně zabalit do igelitu a nechat dva až tři dny v ledničce.
Doutníky uskladňujeme do humidoru nejlépe bez celofánu a bez tub. V případě, že bychom doutníky mohli neopatrným sundáváním jakkoli poškodit, necháme je vlhčit tak, jak jsou. Pouze u doutníků balených v tubách musíme odšroubovat vršky. Doutník balený v tubě vydrží dva i tři dny bez uskladnění v humidoru.
Pokud humidor nemáte, můžete si vypomoci alternativním řešením na kratší dobu. Doutníky zabalíme do igelitového sáčku, nejlépe se suchým zipem, který dáme do ledničky, do poslední přihrádky na zeleninu. Doutníky musí být dobře zabalené, aby nesbíraly pachy ostatních potravin. Před kouřením takto uskladněný doutník necháme půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
Doutníky jsou velmi křehkou a drahou věcí, proto se pro přenášení doutníků vyrábějí rozličná doutníková pouzdra. Většina se vyrábí z kůže, kovu či dřeva. Pouzdra nám chrání doutníky pouze před vnějším poškozením. I na cestách můžeme doutníky uchovat v ideální kondici. Výbornou službu nám udělá cestovní humidor, speciální zvlhčovací kufřík. Anebo třeba jen obyčejný sáček se suchým zipem, do kterého jsme umístili hubku namočenou do destilované vody. Ovšem to lze doporučit jen na opravdu krátkou cestu.
Mimořádný chuťový zážitek z dobrého doutníku, který má ideální vlhkost, nám za trochu péče a námahy stojí.
Michaela Koláčková
foto: Rostislav Čuřík
pokračování příště