Jak si vybrat dobrý doutník?
V první řadě se rozhodněte, při jaké příležitosti a kdy jej budete kouřit. Pro kouření přes den raději volte krátké doutníčky (vydrží vám 10-15 minut), pokud si však doutník chcete vychutnat a máte dostatek času, zvolte kvalitní doutník s dlouhou náplní, který - podle velikosti - můžete kouřit 30-50 minut.
Tzv. premium doutník se vyrábí pouze z kvalitního tabáku. Ty nejlepší tabákové listy jsou určeny k výrobě ručně dělaných doutníků. Méně zkušeným, příležitostným kuřákům se doporučuje začít s jemnějším tabákem, tj. vybrat si doutník se světlým krycím listem - u vlhkých doutníků se většinou používá Connecticut. Mějte na paměti, že krycí list ovlivňuje chuť doutníku až z 25%. Ten, kdo dává přednost silnějšímu kuřáckému prožitku, bude preferovat spíše doutníky s náplní silnějšího kubánského tabáku či tabáku pěstovaného z kubánských semen (tzv. Piloto Cubano) nebo sáhne po doutníku s tmavým krycím listem. Do této kategorie patří doutníky, jejichž krycí list byl dvakrát fermentován a má tmavě hnědou barvu. Novinkou na trhu v tomto segmentu je nová řada ručně dělaných doutníků Stanislaw Black Line ve třech tvarech: Stanislaw Panzu, Robusto a Torpedo. Chuťově se jedná o silnější a plnější doutníky, než jsou ty z klasické řady Stanislaw. Náplň je tvořena tabáky pěstovanými v Dominikánské republice, vázací list je z Piloto Cubano (tabák pěstovaný v Dominikánské republice z kubánských semen), tmavý krycí list pochází z Brazílie.
Původ tabáku
Výslednou chuť doutníku ovlivňuje několik faktorů, zejména pak to, jaký tabák byl použit při výrobě, jaký typ doutníku byl zkonstruován a jaká byla doba jeho zrání. Je dobré získat o kupovaném doutníku co nejvíce informací. Země výroby a původ náplně mnohé napoví. Tak například doutník vyrobený z čistě kubánského tabáku bude chuťově výraznější, než doutník, jenž obsahuje tabák pěstovaný v Dominikánské republice a rovněž doutníky z Hondurasu budou výraznější, než doutníky z Dominikánské republiky. U suchých doutníků vyráběných v Evropě, převládá krycí list ze Sumatry nebo z Brazílie. Doutníky obalené krycím listem ze Sumatry budou světlejší a jemnější než doutníky s tmavým krycím listem brazilským. V evropských státech dávají přednost Sumatře, jinde je poměr Sumatra versus Brazílie vyrovnán.
Tloušťka a tvar doutníku
Pro opravdové požitkáře bývá hlavním měřítkem tloušťka doutníku: Obecně platí, že čím je doutník silnější, tím má jemnější chuť, a čím je delší, tím chladnější bude mít kouř. Pokud chcete poznat, jak velký může mít vliv tvar doutníku na jeho konečnou chuť, kupte si například Stanislaw Cigars tvar Corona a tvar Torpedo. Nejprve si zapalte Coronu, otestujte chuť a snažte si ji zapamatovat. Potom si dejte menší časovou pauzu a šálek dobrého čaje. Až vám odplyne z jazyku chuť doutníku, zapalte si Torpedo. Budete překvapeni, jak moc se mění intenzita chutě s tvarem doutníku, přestože se jedná o stejný tabák. Pro příležitostné a začínající kuřáky bude na začátku vhodnější robustnější a kratší doutník. Ideální je například tvar Robusto, přibližně 13 cm dlouhý a 2 cm široký. Tenké doutníčky mají obvykle intenzivnější a silnější chuť, někdy až štiplavou.
Nechcete-li investovat peníze do ručně baleného doutníku, zvolte si doutník vyráběný strojově. Nejlépe typ Corona se světlým krycím listem ze Sumatry. Takový doutník bude totiž dobře táhnout a jeho celkový charakter bude spíše jemnější. Oblíbené jsou menší doutníčky, tzv. cigarillos, často ochucené různými příchutěmi (vanilka, višeň, čokoláda, rum apod.). Ty jsou vhodné ke kouření během dne, kdy není dostatek času - většinou se vykouří tak za 10 minut. Z nabídky jmenujme například cigarillos Villiger Premium Vanilla nebo Honey.
Kde nakupovat
Doutníky a doutníčky, které jsou vyráběny strojově (jmenujme například Villiger Premium, Tobajara) se uchovávají v suchu a vydrží při nezměněné kvalitě i 10 let. Proto je bez obav můžeme kupovat v kterékoliv trafice či u benzinové pumpy. Jinak je tomu u vlhkých, ručně dělaných doutníků. Tyto doutníky byly vyrobeny v subtropickém prostředí. Takové doutníky by se měly uchovávat při pokojové teplotě a ve vlhkosti kolem 70%. Pokud jsou ponechány volně, seschnou, popraskají a ztratí svou chuť. Proto vlhké doutníky nakupujte pouze v prodejnách a restauracích, kde jsou zvlhčovány v tzv. humidorech. U doutníku, který je individuálně balený v celofánu, je větší záruka, že nebude popraskán či jinak poškozen nešetrnou manipulací. O správné vlhkosti se rychle přesvědčíte tím, že mírně mezi dvěma prsty stlačíte ten konec doutníku, který se zapaluje. Pokud se pružně vrací, je v dobrém stavu. Kvalitně skladovaný doutník by měl být na první pohled mazlavý, až olejový.
Nebojte se při výběru experimentovat s novými chutěmi. Jen tak můžete najít ten správný doutník, který vám opravdu zachutná. Nabídka kvalitních doutníků je v našich zemích již dostatečně pestrá, takže je opravdu z čeho vybírat.
Michaela Koláčková
foto: Rostislav Čuřík
pokračování příště